Massage therapie

4enerchi massagesDe kracht van massagetherapie zit in het samenspel van technieken en de effecten die dit heeft op het lichaam. Het gaat om het totaalplaatje van lichaam en geest: fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel (holistische visie).

In de geneeskunde bestaan er wereldwijd drie grote zienswijzen of systemen.

 • Bij ons in het westen richt men zich hoofdzakelijk op de materie. Wanneer er, door moderne meetapparatuur, aantoonbaar iets afwijkends in de structuur van het lichaam wordt gevonden, kunnen we de klacht benoemen en heeft de ziekte of kwaal een naam gekregen. Eigenlijk zit je dan al in een vergevorderd stadium van de ziekteontwikkeling.
 • De oosterse zienswijze benadert het menselijk systeem anders. Zij gaan ervan uit dat wanneer je zorgt dat de energie vrij kan stromen in ons lichaam er geen mogelijkheden worden geschapen voor ziekteverwekkende omstandigheden. Dit omvat vooral het Chinees geneeskundig systeem.
 • Bij het Indiase systeem gaat men er bovenal van uit dat het bewustzijn de sturende factor is. “Gedachten zijn krachten

Geen van de drie systemen is beter dan de ander. Door middel van de integratie van deze drie zienswijzen wordt een
Holistische behandeling samengesteld. Dat wil zeggen dat het lichaam als geheel van bewustzijn, energie en materie
wordt gezien. De drie niveaus kunnen niet los van elkaar gezien worden en beïnvloeden elkaar.
 
Diverse klachten komen voort uit onbalans. Ergens zijn we uit evenwicht gebracht.

 • Onze energievoorziening verloopt niet optimaal.
 • Ons zenuwstelsel werkt onvoldoende, zodat de signalen niet of niet volledig op de juiste plaats aankomen.
 • De afvoer van allerlei lichamelijke, maar ook geestelijke afvalstoffen verloopt niet goed.
 • We bedienen onszelf van onvoldoende goede voeding.
 • Het bewustzijn en lichaamsgevoel is op de achtergrond gedrongen, waardoor we de waarschuwingssignalen van ons lichaam niet op tijd waarnemen.

Het menselijk lichaam heeft een enorm zelfherstellend vermogen. Wanneer je ervoor zorgt dat alle randvoorwaarden in orde zijn, kunnen veel klachten en ongemakken tot ommekeer gebracht worden.

De massagetherapie helpt hierbij het natuurlijk evenwicht te herstellen of te verbeteren, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

Het volgen van één of meerdere behandelingen bij “4EnerChi” is een stap in de goede richting.

Na ongeveer 4 consulten wordt gekeken naar het resultaat tot dan toe. Al naar gelang de bevindingen wordt de behandeling voortgezet of niet.

Tijdens de behandeling kan ik gebruik maken van een combinatie van de volgende technieken:
bindweefselmassage, sportmassage, oefentherapie, acupressuur, energetische massage, beïnvloeding van chakra’s, ayurvedische massage, hotstone massage, voetreflextherapie, haptonomische massage en beïnvloeding van de gewrichten door mobilisaties en oscillaties.

Massagetherapie kan verlichting geven bij de volgende ziektes/aandoeningen.

 • Lichamelijke klachten zoals (spannings-)hoofdpijn, RSI/KANS, rugklachten, schouderklachten en/of nekklachten, artrose, reuma en fibromyalgie.
 • Het gevoel van ‘niet lekker in je vel zitten’, door o.a. stress en drukte.
 • Fysieke uitputting, bijvoorbeeld bij overspannenheid en burn-out.

Massagetherapie is niet bedoeld als vervanging van een reguliere zorg, maar als een aanvulling daarop.
Ga bij twijfel altijd eerst naar een arts!

Het 1e consult wordt vooraf gegaan door een uitgebreide intake, eventueel lichamelijk onderzoek en vervolgens een behandeling. Een behandeling kan gericht zijn op het wegnemen of verlichten van pijnklachten, het wegnemen van blokkades, het verwijderen van afvalstoffen, het verbeteren van de doorbloeding, het opheffen van spanning of juist het geven van bepaalde prikkels. Door zorgvuldig opgebouwde behandelingen wordt het herstelproces in gang gezet en kunnen klachten verminderen.

1e Consult massagetherapie duurt 60 tot 75 minuten
Vervolg consulten massagetherapie: 45, 60, 75 of 90 minuten

Als je een afspraak maakt bij 4 EnerChi reserveert je tijd. Samen wordt
besproken hoe we die tijd gaan invullen. Het tarief is € 15 per kwartier.